De darmflora van hond, kat en paard

De darmflora herstellen

Waar herken je een verstoorde darmflora aan?
Een verstoorde darmflora komt veel voor bij dieren en wordt niet altijd als zodanig herkend. Bij een verstoorde darmflora zie je vaak spijsverteringsklachten, zoals een dunne of juist harde ontlasting of koliek/buikpijn. Soms kan er jeuk en/of voedings allergieën ontstaan. Het gevaar bestaat dat je dan als eigenaar allerlei verschillende brokken/krachtvoer gaat proberen, zonder dat dit de klachten van je dier oplost. De oplossing ligt in veel gevallen in het verbeter van de darmflora.

De basis van een goede spijsvertering is een gezonde darmflora. 
De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën in de darmen. In de darmflora bevinden zich zowel nuttige als schadelijke bacteriën. Bij een gezonde darmflora zijn deze echter met elkaar in evenwicht. De bacteriën hebben een rol in het omzetten van onverteerbare voedingsstoffen in stoffen die heel nuttig zijn voor het lichaam, zoals essentiële vetzuren en vitamine K. Wanneer de darmflora uit evenwicht is kan dit verstrekkende gevolgen hebben. De verdediging tegen schadelijke bacteriën, zowel vanuit de darm als van buiten het lichaam, is verstoord en dit vergroot de kans op diverse gezondheidsklachten. Niet alleen levert een verstoring van de darmflora spijsverteringsklachten op maar ook wordt de weerstand aangetast waardoor de kans op allerlei ziekten toeneemt. Ten slotte kunnen er allerlei problemen ontstaan, zoals bijvoorbeeld jeuk. Zowel bij honden als katten komt jeuk zeer veel voor en heeft regelmatig te maken met een slechte darmflora. Maar ook bij paarden met bijvoorbeeld zomereczeem kan een slechte darmflora de kern van het probleem zijn.


Waarom komt een verstoorde darmflora zoveel voor bij dieren?

Veel dieren krijgen te maken met een slecht passende voeding. Honden en katten krijgen vaak licht verteerbare brokken in plaats van vers vlees. Hierdoor verzuurd de darminhoud en gaan de slechte bacteriën steeds meer de overhand krijgen. Ook treed er verschraling van de darmflora op. Omdat er minder voeding voor de bacteriën voorhanden is sterven bepaalde darmflora populaties af.
Honden en katten aten in de natuur regelmatig de darminhoud op van hun prooi. Erg onsmakelijk, naar ons idee, maar wel heel erg essentieel om de darmflora op orde te houden. Ook bij paarden met hun enorm lange dikke- en blinde darm is de darmflora heel belangrijk. Slechte voeding zoals krachtvoer of snelle voerovergangen, door bijvoorbeeld opeens het paard op vers gras te zetten, tast de darmflora aan. Ook kuil, dat eigenlijk wat te zuur is voor paarden, kan er voor zorgen dat de darmflora aangetast raakt. Ten slotte geld voor alle dieren dat allerlei chemische middelen, zoals wormkuren, antibiotica, medicijnen, vlooienmiddelen, inentingen maar ook geur-kleurstoffen in voeding de darmflora aan kunnen tasten. En daarnaast heeft ook stress een zeer grote negatieve invloed op de darmflora.

Wat te doen aan een slechte darmflora ?
Als je vermoed dat de darmflora niet meer in balans is, kijk dan als eerste eens kritisch naar de voeding van je dier. Krijgt het dier die voeding die past bij zijn natuurlijke behoeften?
Voor honden en katten komt vers vlees het dichtste bij de natuurlijke behoeften. Daarnaast is het erg goed om honden regelmatig rauwe pens te voeren. Deze bevat zeer veel bacteriën die de darmflora kunnen ondersteunen.
Voor paarden geld dat onbeperkt ruwvoer van een goede kwaliteit essentieel is voor een goede darmflora.
Heel vaak is het zo dat er een onbalans in het spijsverteringsstelsel aanwezig is. Het is dan zaak dit eerst op te lossen voordat je met een probiotica begint, anders slaat die probiotica niet aan. In de regel zijn er 3 stappen nodig om de spijsvertering weer in balans te krijgen. Herstel van de darmen kost tijd. Globaal gesproken moeten we 3 stappen nemen, soms kan stap 2 en 3 samen.
  1. weghalen evt. ontstekingen, pathogenen in de darmen en ondersteunen organen (6 weken)
  2. darmslijmvliezen herstellen (6 weken)
  3. darmflora herstellen (6 weken)
Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei pre en probiotica op de markt. Prebiotica zijn specifieke voedingsvezels en suikers die door het zuur in de maag niet worden opgelost en in de dunne darm niet worden verteerd. Ze belanden dus onverteerd in de dikke darm. Voor honden en katten kan dit wel een bevorderlijk zijn voor de darmflora. Voor paarden is dus hooi eigenlijk een prebiotica. Probiotica zijn micro-organismen zoals bacteriën of gisten die bijdragen aan een goede darmflora. Naast een probiotica voor dieren kun je ook denken aan gefermenteerde producten zoals Kefir of Proferm. Neem gerust contact op als je Proferm wilt inzetten. Kefir kun je zelf maken. 
Zie:http://www.waterkefir.net


Reacties