Maagzweren bij paarden



Praktijkvoorbeeld van een paard dat sterk vermagert was.


Ik kwam bij een Friese Merrie die de laatste tijd steeds meer aan het vermageren was. Haar vacht zag er niet mooi uit en ze leek ook wat mat en af en toe kwijlde ze en ze beet en knaagde vaak aan hout van de omheining. De eigenaresse was eigenlijk steeds op zoek gegaan naar een andere voeding maar niks zorgde er voor dat haar paard weer mooi op gewicht kwam. Mijn eerste vraag was eigenlijk of haar tanden wel regelmatig gecheckt werden. Belangrijk want als ze haken op de kiezen krijgen kunnen ze ook de voeding slecht verteren waardoor ze kunnen vermageren. Maar dit was recent nog gedaan en haar kiezen zagen er goed uit. Waar we vervolgens achter kwamen is dat dit paard nachts op stal stond. Voor de nacht kreeg ze nog een paar plakjes hooi en dan om 8 uur mocht ze naar buiten. Dit paard bleek om 22.00 uur eigenlijk al haar hooi al op te hebben. Dus eigenlijk stond ze 10 uur zonder ruwvoer. Mijn vermoeden was dat er sprake was van een maagzweer. Hierdoor kan de eetlust ook behoorlijk afnemen en wordt voeding ook niet meer goed opgenomen. 
Eigenlijk gaat de maagzuurproductie bij paarden continu door omdat ze een spijsverteringsstelsel hebben dat is afgestemd om het continu verteren van ruwvoer. Dit is heel anders als bij ons. Bij ons wordt er alleen maagzuur geproduceerd op het moment dat we iets eten. Dus wij kunnen ook een heel aantal uren zonder eten. Paarden slapen altijd maar een aantal minuten en gaan daarna weer door met eten. Ook in de nacht. Op het moment dat er geen ruwvoer tot de beschikking is gaat dit maagzuur dus direct inwerken op de maagwand met als gevolg maagzweren die heel pijnlijk zijn. Daarnaast zorgt het speeksel dat vrij komt bij het vermalen van het ruwvoer ook voor een stabiele zuurgraad. 
Bij dit paard zat de oplossing dus in het onbeperkt aanbieden van ruwvoer naast supplementen die de slijmvliezen van maag en darm weer herstellen.

Reacties