Aroma therapie


Aroma therapie


Essentiële oliën worden ook wel aromatische of etherische oliën genoemd. Het worden essentiële oliën genoemd omdat ze de essentie van de plant weergeven. De olie wordt gewonnen uit bloemen, bomen, wortelen, struiken en zaden. Ze zorgen voor de groei en ontwikkeling in de plant en ze ondersteunen en beschermen ze tegen invloeden van buitenaf. Deze eigenschappen kunnen we dus ook heel goed gebruiken voor het herstel en het behoud van de gezondheid van onze huisdieren.

Geuren hebben invloed op het gedrag

Essentiële oliën kunnen via de inademing invloed hebben op de luchtwegen en op de emoties. Ze zorgen mentaal voor meer vitaliteit, rust en evenwicht. Eigenlijk kun je stellen dat je via de geur rechtstreeks toegang hebt tot de hersenen en dat is best bijzonder. Hoe werkt dat? De geur komt via de neus op het neusslijmvlies. Zenuwen geleiden de
geurprikkel rechtstreeks naar het limbisch systeem in de hersenen. Dit is een heel oud deel van de hersenen waar instincten, voor- en afkeuren, motivatie en stemmingen opgeslagen liggen. Deze hersenen hebben een directe invloed op het hormoonstelsel en zorgen dat allerlei specifieke hormonen in het lichaam geactiveerd worden. Bijvoorbeeld het hormoon serontine, dat een gevoel van welbehagen opwekt. Zo kun je dus via geuren het gevoel en gedrag van dieren direct beïnvloeden. Het reukslijmvlies is eigenlijk het enige orgaan waar het zenuwstelsel in direct contact ligt met de buitenwereld. Dus de snelste weg om dit zenuwstelsel te bereiken is via geur.

Via de huid kunnen ze een positieve invloed hebben op de huid, onderliggende organen, spieren, pezen en gewrichten. Tot slot kunnen ze via de inname positief inwerken op de organen, orgaanstelsels en de algehele weerstand.

Risico’s

De laatste tijd wordt het gebruik van essentiële oliën steeds populairder. Aan de ene kant prachtig omdat het zo’n waardevolle therapie is maar aan de andere kant zitten er ook risicovolle kanten aan. Namelijk het gevaar dat eigenaren van dieren zonder echt heel veel kennis van kruiden en een medische achtergrond, allerlei oliën gaan inzetten.
Ik beschouw de essentiële oliën namelijk als een enorm krachtige therapie en daarin zit ook direct het gevaar. Ik pas de oliën voornamelijk uitwendig toe omdat ik ze soms wat te sterk vind voor inname. Ik gebruik dan liever kruiden om inwendig klachten aan te pakken. Maar
zelfs uitwendig zijn ze soms eigenlijk wat te sterk en moet je ze zeker verdunnen met een basis-olie voordat je ze toepast. De oliën kunnen namelijk zeer irriterend werken op de huid, indien ze onverdund worden aangebracht. Ik merk in mijn praktijk dat veel wat gevoeligere dieren het al snel wat te sterk vinden. Een dier heeft dan ook een enorm sterk reukvermogen, dus datgene wat wij nauwelijks ruiken, kan bij de dieren al snel  te hard binnenkomen. Ook moet de geur echt goed bij het dier passen anders werkt het niet of heeft het zelfs een negatief effect. Baat het niet dan schaad het ook niet, gaat dus eigenlijk niet op voor essentiële oliën.


De combinatie katten en essentiële oliën vind ik ook niet heel goed passen. Katten kunnen ten eerste bepaalde oliën niet afbreken. Dus tea tree is bijvoorbeeld giftig voor katten. Maar daarnaast is mijn ervaring dat katten toch ook wat te gevoelig zijn voor die sterke geuren. En als je het dan ook echt op de vacht aanbrengt waardoor de geur constant om hen heen hangt, zijn ze daar vaak niet heel erg blij mee.

Toepassingen


Maar je kan er zeker ook hele mooie dingen mee doen. En bij honden en paarden heb ik vaak positieve ervaringen opgedaan bij de inzet van essentiële oliën.
Je kan het heel mooi inzetten bij gedragsproblemen, dus bijvoorbeeld bij angstige dieren, bij verlatingsangst, bij lusteloos gedrag of agressie maar zeker dus ook om meer zelfvertrouwen en ontspanning op te bauwen. Fysiek is het vaak goed toepasbaar bij hele diverse problemen bijvoorbeeld jeuk, artrose, pijnklachten, slechte weerstand, wonden of om parasieten te verjagen. Dus bij verstandig gebruik zijn ze enorm waardevol.
Bij een consult doe ik altijd een olie test bij het dier. Zie: https://www.facebook.com/vitality4animals/videos/538178112998137/?t=0

Reacties