PPID bij paarden



PPID, vroeger ook wel Cushing genoemd, is een aandoening die bij veel oudere paarden voorkomt. Wat zijn de symptomen en oorzaken vanuit natuurgeneeskundig perspectief? Met uitgebreid ervaringsverhaal van de prachtige merrie Roos.


Wat is PPID of Cushing?


PPPID, vroeger ook wel Cushing genoemd is een aandoening die regelmatig bij oudere paarden voorkomt. PPID is een afkorting van Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. Dit betekent het disfunctioneren van het middengedeelte van de hypofyse plaats vind. De hypofyse gaat groeien en er ontstaat een goedaardig gezwel. In de hypofyse vind de regeling en afstemming plaats van hormonen en het zenuwstelsel. De hypofyse heeft daarmee een enorme invloed op heel veel verschillende lichaamsfuncties en met name op het hormoonstelsel.

Symptomen:

De volgende symptomen kunnen voorkomen:  
·        Vachtveranderingen: koperkleurig, lange krullerige vacht en moeilijk door de verharing heen komen
·        Hangbuik
·        Verlies spiermassa
·        Insulineresistentie
·        Hoefbevangenheid
·        Vetbultjes boven de ogen
·        Toegenomen eetlust
·        Veel zweten
·        Veel drinken en plassen
·        Toenemend sloom, minder alert, in zich zelf gekeerd
·        Afname van de weerstand

Oorzaken natuurgeneeskundig gezien

Natuurgeneeskundig gezien zijn er een aantal factoren te benoemen die PPID in de hand werken, namelijk:
·        Stress: door stress komt het hormoon cortisol vrij en dit kan tot een grotere belasting van de hypofyse leiden. Stress betekend niet altijd dat je een nerveus en angstig paard in de wei hebt staan. Heel vaak
zijn het de chronische stresssituaties, waarbij je eigenlijk niet zoveel aan het paard ziet, die zorgen voor een grote belasting van het paardenlichaam. Dit kan veroorzaakt worden door levensomstandigheden die niet goed bij de natuurlijke behoeften van het paard aansluiten. Bijvoorbeeld: te vroeg gespeend zijn, weinig contact met soortgenoten, geen stabiele kudde om zich heen hebben, veel op stal staan, conflicten met de ruiter, te weinig ruwvoer, te weinig lichaamsbeweging, wedstijd-stress, hoge eisen, te vroeg of te hardhandig inrijden, zelfs het niet zogen en opvoeden van veulens door de merries kan een oorzaak zijn.
·        Niet goed passende voeding: paarden hebben van oorsprong eigenlijk hele sobere voeding nodig. Grof, langstengelig hooi met weinig energie past het beste bij hun natuurlijke behoeften. Krachtvoer, te energierijk gras, portiegewijs voeren (2x per dag i.p.v. onbeperkt) halen het paard uit balans. Hierdoor kan er insulineresistentie ontstaan. Het hormoonsysteem raakt uit balans en de hypofyse raakt overbelast.
·        Vervuiling: het paard wordt tegenwoordig steeds meer belast met chemische stoffen, zoals pesticiden in het ruwvoer, vaccinaties, wormmiddelen, medicatie en milieuvervuiling. Chemische middelen halen het hormoonsysteem uit balans en daarmee raakt de hypofyse dus overbelast.

Regulier wordt vaak het middel Prascend voorgeschreven. Dit heeft bij een aantal paarden een positief effect maar bij andere paarden ontstaan er veel vervelende bijwerkingen of werkt het gewoon niet. Soms werkt de combinatie Prascend samen met natuurlijke middelen soms doet een paard het goed op alleen natuurlijke middelen.

Behandeling

Heel vaak is het nodig te beginnen met het herstel van organen die het meest uit balans zijn geraakt. Bijvoorbeeld de darmwerking, de lever of de nieren. Soms is een reiniging nodig of is het zaak de weerstand te verhogen. Als het paard weer een goede basis conditie heeft, kun je met kruiden en homeopathie zorgen dat met name de hormoonbalans stabiel blijft. De paarden hebben dus altijd wat aan ondersteuning nodig. Maar het is belangrijk om steeds af te blijven wisselen met de middelen anders verliest het zijn werking of ontstaan en negatieve bijeffecten. Daarnaast moet er ook goed naar de levensomstandigheden van de paarden gekeken worden. Zo min mogelijk op het gras, zo min mogelijk krachtvoer en veel grofstengelig, arm ruwvoer is aan te bevelen. En daarnaast moet er gekeken worden of er factoren aanwezig zijn die het paard stress opleveren. Soms kan ook de weerbaarheid tegen stress verhoogd worden door bachbloesems en/of homeopathie in te zetten. Tot slot kunnen energetische behandelingen, zoals Quantum touch/ Allergy er voor zorgen dat het zelfgenezend vermogen nog meer op gang komt, waardoor het paard steeds meer in balans komt. Misschien valt PPID niet helemaal te genezen maar het is zeker mogelijk de symptomen te verlichten en heel vaak is Prascent dan helemaal niet nodig.

Neem gerust contact op indien uw meer info wenst.


Reacties