Vuurwerkangst bij honden

De jaarwisseling komt er weer aan. Voor ons een feest maar voor de meeste honden geldt dit zeker niet. Veel honden en katten ervaren heel veel stress en angst tijdens de jaarwisseling en bij sommige honden en katten begint dit al een aantal weken  voor de jaarwisseling als er incidenteel vuurwerk afgestoken wordt. Honden willen dan al niet meer naar buiten en de dagelijkse uitlaatrondjes worden voor  zowel hond als baas een stressvolle aangelegenheid. De meeste eigenaren herkennen direct aan de lichaamstaal van hun hond dat hun hond angstig is. Sommige honden zijn wat subtieler in hun uiting en dan is het lastig om de stress te herkennen.

Wat gebeurd er in de hersenen bij angst?

De hypothalamus, een onderdeel van de hersenen, geeft een signaal wat leidt tot het produceren van stresshormonen.
Enkele hiervan zijn:
·        ACTH
·        Norepinefrine
·        Epinefrine
·        Noradrenaline
·        Cortisol
·        Adrenaline

Deze stoffen leidden ertoe dat het lichaam in een staat komt waarin adequaat kan worden gehandeld:
·        De hartslag wordt verhoogd
·        De ademhaling wordt versneld
·        De pupillen van de ogen gaan wijder open

Als dit even aan de orde is, dan is dat niet heel erg maar duurt het langer dan is dat heel naar en schadelijk voor de hond.

 Wat kun je zelf doen aan de vuurwerkangst bij je hond?



Begin nu met trainen en ondersteunende middelen en combineer de verschillende tips om tot een goed resultaat te komen.
Er bestaat een vuurwerk cd. Hiermee kun je aan de slag om de hond stap voor  stap te laten wennen aan de geluiden van vuurwerk. Ze de CD eerst heel zacht aan en beloon je hond als hij rustig is. Voer heel geleidelijk de geluidssterkte op.
Tijdens de jaarwisseling is het  belangrijk dat je hond in een vertrouwde omgeving is en de mogelijkheid heeft om weg te kruipen op een veilige en vertrouwde  plek.
Ook vanuit de TTeam methode bestaan er hele geschikte manieren om uw hond meer rust en vertrouwen te kunnen geven tijdens en voor de jaarwisseling. 
Tijdens de jaarwisseling kun je je hond proberen zoveel mogelijk te steunen. Hij mag tegen je aan komen liggen, je mag hem even kroelen, maar ga niet mee in de angst. Benader de situatie luchtig. Laat aan je hond zien dat jij niet bang bent! Kruipt je hond weg. Laat hem dan zijn gang gaan.

 Middelen gebruiken?


Bij de meeste natuurlijke middelen is het verstandig om ze al ruim van tevoren te gaan geven.
Een aantal geschikte natuurlijke middelen zijn:

·        Bachbloesems: o.a rescue remedie. (kijk goed welke bloesem het beste bij het karakter van uw dier past)
·        Zylkène, dit is een voedingssupplement.
·        Adaptil halsband, dit werkt m.b.v feromonen.
·        Essentiële oliën kunnen ontspannend werken.
·        Kruiden zoals bijvoorbeeld Strezz van Phytonics.
·        Magnesium; werkt ontspannend en ontkrampend op alle weefsels waardoor je dier tot rust kan komen
·        L-tryptofaan: is de voorloper van het bekende serotine en heeft een rustgevende en opbeurende werking.

 Natuurgeneeskundig consult of niet?


Indien je een erg gevoelig dier hebt die niet alleen bang is voor vuurwerk maar ook schrikt van onweer, plotselinge bewegingen, vreemde voorwerpen ect. dan is een natuurgeneeskundig consult het allerbeste. We kunnen dan een plan opstellen die past bij de individuele kenmerken van uw dier. Dit bestaat vaak uit meerdere middelen en maatregelen. We werken niet alleen symptomatisch maar proberen ook de achterliggende oorzaak van de angst te ontdekken en de hond meer zelfvertrouwen te geven.
Heb je echter een dier dat normaal gesproken niet angstig is maar die alleen rond de jaarwisseling erg uit zijn doen is? Dan zou je 3 kant en klaar producten bij Vitality4Animals kunnen bestellen. Hierin zitten twee homeopathische middelen in die heel goed werken bij plotselinge angst en schrik en er zit de Bach rescue in. U krijgt ook een beschrijving mee gestuurd wanneer je kunt beginnen met de middelen en hoe je ze moet toepassen.

Neem gerust contact op met info@vitality4animals.nl 

Reacties