De darmflora van hond, kat en paard

De darmflora herstellen

Waar herken je een verstoorde darmflora aan?
Een verstoorde darmflora komt veel voor bij dieren en wordt niet altijd als zodanig herkend. Bij een verstoorde darmflora zie je vaak spijsverteringsklachten, zoals een dunne of juist harde ontlasting of koliek/buikpijn. Soms kan er jeuk en/of voedings allergieën ontstaan. Het gevaar bestaat dat je dan als eigenaar allerlei verschillende brokken/krachtvoer gaat proberen, zonder dat dit de klachten van je dier oplost. De oplossing ligt in veel gevallen in het verbeter van de darmflora.

De basis van een goede spijsvertering is een gezonde darmflora. 
De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën in de darmen. In de darmflora bevinden zich zowel nuttige als schadelijke bacteriën. Bij een gezonde darmflora zijn deze echter met elkaar in evenwicht. De bacteriën hebben een rol in het omzetten van onverteerbare voedingsstoffen in stoffen die heel nuttig zijn voor het lichaam, zoals essentiële vetzuren en vitamine K. Wanneer de darmflora uit evenwicht is kan dit verstrekkende gevolgen hebben. De verdediging tegen schadelijke bacteriën, zowel vanuit de darm als van buiten het lichaam, is verstoord en dit vergroot de kans op diverse gezondheidsklachten. Niet alleen levert een verstoring van de darmflora spijsverteringsklachten op maar ook wordt de weerstand aangetast waardoor de kans op allerlei ziekten toeneemt. Ten slotte kunnen er allerlei problemen ontstaan, zoals bijvoorbeeld jeuk. Zowel bij honden als katten komt jeuk zeer veel voor en heeft regelmatig te maken met een slechte darmflora. Maar ook bij paarden met bijvoorbeeld zomereczeem kan een slechte darmflora de kern van het probleem zijn.


Waarom komt een verstoorde darmflora zoveel voor bij dieren?

Veel dieren krijgen te maken met een slecht passende voeding. Honden en katten krijgen vaak licht verteerbare brokken in plaats van vers vlees. Hierdoor verzuurd de darminhoud en gaan de slechte bacteriën steeds meer de overhand krijgen. Ook treed er verschraling van de darmflora op. Omdat er minder voeding voor de bacteriën voorhanden is sterven bepaalde darmflora populaties af.
Honden en katten aten in de natuur regelmatig de darminhoud op van hun prooi. Erg onsmakelijk, naar ons idee, maar wel heel erg essentieel om de darmflora op orde te houden. Ook bij paarden met hun enorm lange dikke- en blinde darm is de darmflora heel belangrijk. Slechte voeding zoals krachtvoer of snelle voerovergangen, door bijvoorbeeld opeens het paard op vers gras te zetten, tast de darmflora aan. Ook kuil, dat eigenlijk wat te zuur is voor paarden, kan er voor zorgen dat de darmflora aangetast raakt. Ten slotte geld voor alle dieren dat allerlei chemische middelen, zoals wormkuren, antibiotica, medicijnen, vlooienmiddelen, inentingen maar ook geur-kleurstoffen in voeding de darmflora aan kunnen tasten. En daarnaast heeft ook stress een zeer grote negatieve invloed op de darmflora.

Wat te doen aan een slechte darmflora ?
Als je vermoed dat de darmflora niet meer in balans is, kijk dan als eerste eens kritisch naar de voeding van je dier. Krijgt het dier die voeding die past bij zijn natuurlijke behoeften?
Voor honden en katten komt vers vlees het dichtste bij de natuurlijke behoeften. Daarnaast is het erg goed om honden regelmatig rauwe pens te voeren. Deze bevat zeer veel bacteriën die de darmflora kunnen ondersteunen.
Voor paarden geld dat onbeperkt ruwvoer van een goede kwaliteit essentieel is voor een goede darmflora.
Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei pre en probiotica op de markt. Prebiotica zijn specifieke voedingsvezels en suikers die door het zuur in de maag niet worden opgelost en in de dunne darm niet worden verteerd. Ze belanden dus onverteerd in de dikke darm. Voor honden en katten kan dit wel een bevorderlijk zijn voor de darmflora. Voor paarden is dus hooi eigenlijk een prebiotica. Probiotica zijn micro-organismen zoals bacteriën of gisten die bijdragen aan een goede darmflora. Ik vind persoonlijk de meeste commerciële probiotica erg duur en ben dus op zoek gegaan naar een alternatief. Ik geef mijn dieren nu geruime tijd Kefir en ben erg tevreden over het resultaat. Ook meerdere klanten van Vitality4animals maken nu zelf Kefir en geven het aan hun dieren en met goed resultaat.

Zie:http://www.waterkefir.net

Voor meer info: mail naar info@vitality4animals.nl

Reacties