Praktijkvoorbeeld hond met artrose


Stef: een hond met artrose


Artrose is een gewrichtsaandoening die vaak voorkomt bij oudere dieren en erg pijnlijk kan zijn. Het is een aandoening die langzaam aan steeds wat erger wordt en de kans op herstel is gering. Gelukkig kan je met natuurlijke middelen er wel voor zorgen dat de dieren toch nog een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven hebben en zo min mogelijk pijn.


Een tijdje geleden kreeg ik een wat oudere Jack Russel in mijn praktijk. Hij was al wat grijs om zijn snoet en het gehoor en zicht was ook niet helemaal meer o.k. Het was een vreselijk lief en nieuwsgierig hondje. Altijd als ik voor een consult kom, doe ik eerst een dierentolk gesprek om te horen wat het dier er zelf van vind. Natuurlijk doe ik dit niet als de eigenaar er niet voor open staat, maar eigenlijk vinden de meeste eigenaren dit juist super interessant. Bij de meeste dieren levert dit hele nuttige info op en heel vaak geeft een reading de kern van het probleem heel goed weer. Bij Stef voelt het contact echter wat vaag en warrig, hij leek zich slecht te kunnen concentreren en ik krijg niet echt vat op hem. Ook voelde ik een enorme rusteloosheid en een gevoel dat hij niet goed meer wist hoe het nu verder moest. Daaronder zat ook wel wat verdriet en eenzaamheid en een gevoel van onder de voet gelopen te worden. Nuttige info voor de eigenaresse, die dit direct wel kon plaatsen en heel graag wilde dat Stef zich wat beter ging voelen.
Tijdens het consult bleek dat er recent een andere hond bijgekomen was en sindsdien was de onrust van Stef verergerd. De twee honden konden het prima met elkaar vinden maar de nieuwe hond was veel jonger en onstuimiger dan Stef en hier kon Stef moeilijk mee om gaan.


 Essentiële oliën
Het meest in het oog springende symptoom was echter de bewegingsklachten van Stef en het constant dwangmatig rondjes blijven lopen. Hierbij leek Stef ook wat in zichzelf gekeerd. Bij de dierenarts was al geconstateerd dat er sprake was van artrose. Tijdens het lichamelijk onderzoek was er ook duidelijk sprake van een bewegingsbeperking in de gewrichten van zijn voorpoot en ook voelde ik de gewrichtjes kraken. Dit zie je vaak bij dieren met artrose.
Ik doe ook altijd een aroma test tijdens een consult. Dit houd in dat ik het dier aan verschillende essentiële oliën laat ruiken en goed kijk naar de reactie van het dier. Als een dier duidelijk laat zien dat hij een bepaalde olie erg interessant vind, betekend dit meestal dat hij deze olie goed kan gebruiken. Bij Stef was dit Gember. Een verwarmend kruid dat een positief effect op de gewrichten heeft maar ook zorgt voor meer doorstroming, zowel fysiek als mentaal. Daar naast is het een aardende olie. Allemaal zaken waar Stef veel behoefte aan had.


Pijnstillende kruiden


Stef kreeg ook een pijnstillend en ontstekingsremmend middel op basis van kruiden, om de symptomen van de artrose dragelijk te maken. De eigenaresse  heeft gedurende een aantal weken dagelijks wat van de essentiële olie Gember op zijn gewrichten gedept en dit deed Stef zichtbaar en vrijwel direct goed. Door de Gember olie kon Stef eindelijk ook weer eens rustig liggen en zich ontspannen en dit had hij tijden niet gedaan. De eigenaresse vond dit echt een verademing, want ze werd ook erg onrustig van dat gedrentel van Stef. Ook heeft ze er voor gezorgd dat Stef meer individuele aandacht kreeg en een eigen rustige plek, waar de nieuwe hond niet bij kon komen, zodat hij meer rust kreeg. Dit in combinatie met de pijnstilling zorgde er voor dat Stef op een waardige, ontspannen en redelijk pijnvrije manier van zijn oude dag kon gaan genieten.

Zowel artrose als dementie komen vaak bij oudere dieren voor en hoewel je deze aandoeningen niet kunt genezen, kun je wel de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren met natuurlijke middelen. Stef en zijn eigenaresse waren in ieder geval erg blij met deze natuurlijke aanpak.

Reacties