Knoflook: de risico's

De gevaren van knoflook


Recent heb ik bij een prachtig paard geweest dat helaas niet goed in zijn fel zat. Er bleek sprake te zijn van bloedarmoede en uit zijn geschiedenis bleek dat hij lange tijd knoflook had gekregen. Veel supplementen voor paarden bevatten knoflook, maar ook de bekende knoflookbonbons voor honden zijn in trek. Knoflook wordt vaak geadviseerd om muggen te weren. Als knoflook inwendig gebruikt wordt, zuivert dit namelijk het bloed en hierdoor wordt het dier minder aantrekkelijk voor muggen. Knoflook werkt ook ontsmettend en kan gebruikt worden als conditieverbeteraar.


Rode bloedcellen

Knoflook is echter ook enorm krachtig en kan hierdoor schade veroorzaken. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar knoflook en hier kwam uit naar voeren dat knoflook in hoge dosering tot bloedarmoede kan leiden. In knoflook, en alle andere uiachtige, zit namelijk het stofje N-propyl disulfide. Dit stofje kan een mens wel verwerken, maar diersoorten, zoals paard, kat en hond, kunnen dit niet. N-propyl disulfide maakt rode bloedcellen kapot en kan dus zorgen voor bloedarmoede. 

Daarnaast is niet ieder dier hetzelfde. Je hebt dieren die goed reageren op zo’n sterk kruid als knoflook maar er zijn ook dieren die wat gevoeliger zijn en waar het in vrij lage dosering al veel te sterk is.


De dosering bepaald de werking

Dit geld trouwens voor veel kruiden. Bij te hoge dosering of te langdurig gebruik kunnen ze schade veroorzaken. Bij kruiden geld zeker niet: baat het niet dan schaad het niet! Dus kruiden, waaronder knoflook, kunnen zeer goed zijn om de gezondheid te bevorderen maar ze kunnen ook een averechts effect hebben. Dus verdiep je goed in de werking en dosering van kruiden of schakel een deskundige in.


Reacties