Hond met jeuk; een verslag uit de natuurgeneeskundige praktijk

Jeuk bij honden komt heel vaak voor en is een heel vervelend probleem, zowel voor het dier als de eigenaar. Als je dier jeuk heeft geeft dat heel veel onrust, irritatie en stress. Gelukkig is er in veel gevallen wel iets aan te doen met natuurlijke middelen en de juiste maatregelen. 

Tim is een gevoelige reu die sinds 2,5 jaar last heeft van jeuk en huiduitslag. Tim heeft een wat moeizame start gehad. Hij komt uit een asiel en daarvoor heeft hij een tijd rondgezworven. In het asiel was hij erg angstig en gromde naar iedereen die interesse voor hem had. Hierdoor heeft hij een lange tijd in het asiel moeten zitten. De huidige eigenaar prikte door dit gedrag heen en zag vooral een hele onzekere hond die veel behoefte had aan een vertrouwd thuis en een zorgzame eigenaar. Tim wende snel zijn nieuwe omgeving en de band met de eigenaresse was direct hecht.


Tim is in het asiel gecastreerd, ontwormd en ingeënt en zijn jeuk is al in het asiel ontstaan. De eigenaresse is eerst naar haar dierenarts gegaan die corticosteroïden/prednison voorschreef. Tim zijn jeuk nam af. Tot hij recent toch weer een toename van de jeuk kreeg en daarnaast erg lusteloos was en veel last van oorpijn en vieze ogen had. Omdat de eigenaresse niet het vertrouwen had dat een verhoging van de medicatie haar hond zou helpen weer gezond en fit te worden heeft ze Vitality4Animals ingeschakeld.
Tim heeft  in korte tijd met aardig wat belastende factoren te maken gekregen. Eerst het rondzwerven gevolgd door de castratie, het vaccineren en tot slot de stressvolle periode in het asiel. Het medicijn de corticosteroïden/ prednison zorgt er voor dat het immuunsysteem onderdrukt wordt waardoor symptomen verdwijnen maar de algehele conditie een weerstand juist af doen nemen, vandaar de oor en oogontsteking.
De aanpak van dit probleem is divers geweest. We zijn begonnen met bach bloesems en essentiële oliën om Tim weer mentaal en emotioneel in balans te krijgen. Daarna is begonnen met een reinigingskuur omdat Tim aardig wat vaccinaties, wormmiddelen en anti vlo middelen heeft gekregen. Deze gifstoffen stapelen zich op in het lichaam en kunnen uiteindelijk zorgen voor veel jeuk. Daarnaast is de eigenaresse van een hondenbrok overgestapt op kvv (kant en klaar vers vlees) omdat dit veel minder belastend is voor het lichaam waardoor het immuunsysteem zich weer kan stabiliseren.


Uiteindelijk heeft dit geleid tot een vrolijke gezonde hond zonder, jeuk waarbij ook het vertrouwen in mensen voor een groot deel is hersteld. Hartstikke fijn!

Reacties