De weerstand van hond, kat en paard

De herfst is nu echt begonnen. De regen komt met bakken uit de hemel en het waait behoorlijk. Het risico op verkoudheden en andere symptomen van een verlaagde weerstand liggen op de loer.

Paarden die dag en nacht in de wei staan hebben vaak te kampen met veel regen, een gure wind en in sommige gevallen een modderige weide. Meestal geen enkel probleem voor ze maar het vergt wel wat van de weerstand. De weerstand van een paard dat voornamelijk op stal staat heeft echter vaak nog veel meer te verduren, denk aan: te weinig beweging, verveling, veel stof in de lucht, scherpe ammoniak geur, onhygiënische omstandigheden en een gebrek aan sociaal contact.
Katten komen in de winter vaak veel minder  buiten en slapen met meer waardoor ze minder bewegen, meer eten en zich soms wat vervelen. Ook sommige honden blijven maar liever zoveel mogelijk binnen. Ook deze factoren kunnen een negatief effect hebben op de weerstand. Daarnaast kan de centrale verwarming een negatief effect hebben op de huid en haren van je dier.

Mentale en fysieke weerstand

De weerstand bestaat eigenlijk uit twee onderdelen, de mentale weerstand en de fysieke weerstand. Beiden hebben een hele grote invloed op elkaar. Als een dier stress ervaart heeft dit direct een negatieve invloed op de weerstand. Als het dier echter mentaal zeer stabiel is krijgen virussen en bacteriën nauwelijks een kans en mocht er wel een infectie optreden dan zal deze zo weer voorbij zijn. Ook als de fysieke weerstand niet in orde is, heeft dit invloed op de mentale balans. Bijvoorbeeld als een dier steeds jeuk of pijn heeft raakt hij/zij veel sneller geïrriteerd en kan opstandig gedrag gaan vertonen.

De weerstand wordt bepaald door het immuunsysteem, een verdedigingssysteem van het lichaam. Dit verdedigingssysteem geeft bescherming tegen virussen, bacteriën en parasieten en ruimt afvalstoffen op. De thymus, de darmen, het lymfesysteem, de witte bloedcellen, de antistoffen, de slijmvliezen, de huid, de milt en de lever maken allen deel uit van het immuunsysteem.

Hoe kun je zien dat je dier een verlaagde weerstand heeft?

Je dier wordt bevattelijk voor allerlei bacteriën, virussen en parasieten. Je dier loopt daardoor sneller te snotteren, heeft af en toe vieze ogen of ontstoken oren, hoest soms, is wat sloom, heeft last van mok(paarden), heeft last van luizen, vlooien of andere huidparasieten, heeft huid of vacht problemen, is gevoelig voor een wormbesmetting etc.
Wat zijn nu mogelijke oorzaken, ook wel stressoren genoemd, die de weerstand verlagen?

Dit  zijn bijvoorbeeld:
·       chemische stressoren zoals wormmiddelen, medicatie, straling
·       niet passende voeding
·       stress

Als dieren kortdurend aan een stressor worden blootgesteld dan kan het hier nog prima van herstellen, houdt de stressor langer aan dan kunnen er problemen op gaan treden.

Het is dus van belang de weerstand hoog te houden, maar hoe doe je dat?

Een heel belangrijke aandachtspunt is om zoveel mogelijk bij de natuurlijke behoeften van je dier aan te sluiten. Zowel fysiek als mentaal is dit heel belangrijk!Voor paarden zijn belangrijksten basisbehoeften:
·       veel beweging, liefste buiten in de wei of paddock
·       biedt zoveel mogelijk, als het kan onbeperkt, hooi aan van een goede kwaliteit
·       zorg er voor dat je paard in een kudde loopt of in ieder geval een paardenmaatje heef

     Voor katten is dat:
·               een plek waar hij/zij zich ongestoord terug kan trekken
·               een veilige en voorspelbare omgeving
·               aandacht en spel
·               goede voeding
·               de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer en waar hij/zij heen gaat

     En voor honden:
·       aandacht/ contact met de eigenaar
·       goede voeding
·       een uitdaging/ taak hebben


Soms blijft er ondanks het feit dat de levensomstandigheden van je dier optimaal zijn toch sprake van een emotionele/ mentale disbalans en dan kan de keus voor een bach bloesemremedie of essentiële oliën een uitkomst bieden.


Weerstand ondersteunen?

Daarnaast zijn er zeer veel natuurlijke middelen die de weerstand kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een probiotica. Een heel belangrijk deel van een goede weerstand wordt namelijk veroorzaakt door een goede darmflora. Daarnaast kunnen kruiden als bijvoorbeeld Echinacea en Cats Claw (Uncaria tomentosa) een belangrijke aanvulling geven. Maar ook bepaalde celzouten of essentiële oliën kunnen de weerstand verhogen. Welk middel het beste effect heeft hangt af van de oorzaak van de verlaagde weerstand. Als bijvoorbeeld de oorzaak van een slechte weerstand ligt in het feit dat het paard een matige kwaliteit kuil krijgt dan hebben weerstand verhogende producten weinig effect. De oplossing is dan een betere kwaliteit ruwvoer aanbieden. Goede voeding is dus zeker een basis voorwaarde. In sommige gevallen is een vitamine en mineralen supplement een goede aanvulling. Met name vitamine B3,6, zink, magnesium, vit C en omega vetzuren zijn van belang voor een goed werkend immuunsysteem.
De weerstand is onderhevig aan bepaalde schommeling. Soms is de weerstand optimaal en op andere momenten gaat hij wat naar beneden. Vaak kan het dier dan zelf de balans wel weer herstellen. Maar als er te veel belastende factoren zijn kan de balans zoekraken en dan is ondersteuning nodig.


Kijk dus altijd goed naar je dier om te zien hoe het met zijn/haar weerstand is gesteld zodat je op tijd acties kunt ondernemen om de balans te herstellen.

Reacties