Diabetes bij katten

Diabetes bij katten

Bij suikerziekte of diabetes mellitus is er een probleem in de suiker- en insulinehuishouding van de kat. Normaliter wordt suiker in de cel opgenomen onder invloed van het hormoon insuline. Dit hormoon wordt in de alvleesklier aangemaakt. Indien er een tekort is aan insuline kan suiker niet meer opgenomen worden in de cel. Hierdoor blijft het suiker in de bloedbaan, waardoor het suikergehalte in het bloed stijgt. Hierdoor raakt de energiehuishouding verstoord. Dit verschijnsel wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Daarom meet je bij suikerziekte een verhoogd gehalte aan suiker (glucose) in het bloed.
De meest herkenbare symptomen van suikerziekte zijn:

  • Veel drinken en plassen
  • Gewichtsverlies of juist erg aankomen
  • Vergrote eetlust
  • Gevoeliger voor urineweginfecties
  • Een ketotische mondlucht
  • Een slechte, mottige vacht
  • Zwakke spieren (tekort aan kalium)
  • Jeuk


Waardoor ontstaat diabetes bij de kat?

·       Voeding

Katten zijn van nature carnivoren, dus echte vleeseters. De hele spijsvertering en het gebit zijn dan ook afgesteld op het eten van vlees. Tegenwoordig is het dieet van katten echter totaal veranderd. De muizen zijn vervangen door droge brokken, soms aangevuld met wat blikvoer. Deze voeding bestaat echter heel vaak voor een heel groot gedeelte aan koolhydraten(veel goedkoper als vlees). Iets wat katten vroeger eigenlijk zelden binnen kregen. Daarnaast bevatten de voeding vaak ook onevenwichtige mineralen verhoudingen en door de verhitting van de voedingsbestanddelen zijn veel vitaminen verdwenen.
Wanneer er langdurig een koolhydraat overschot in de voeding bestaat, worden bijna alle weefsels minder gevoelig voor insuline en raakt de pancreas overbelast. Er ontstaat een verminderde opname van glucose in de cel. Er ontstaat een energietekort. Hierdoor krijgen de katten dus steeds meer honger.

·       Te weinig lichaamsbeweging

Omdat katten van nature jagers zijn, is hun hele systeem afgesteld op intensieve lichaamsbeweging. Meestal lukt het niet in een keer om iets te vangen dus daarom legt de kat van nature grote afstanden af op zoek naar een geschikte prooi. Ook dit is drastisch veranderd bij onze huiskat. Hij/zij krijgt zijn maaltijd voorgeschoteld en ligt vaak uren achtereen te slapen. Helaas is dit helemaal niet goed voor het metabolisme van de kat. Er ontstaat buik-vet. Het vetweefsel produceert enzymen, die zorgen voor ontstekingen in het lichaam. Ook werkt het vet weer de gevoeligheid voor insulineresistentie in de hand.

·       Stress

De huidige leefomgeving van veel katten komt vaak niet meer overeen met de natuurlijke behoefte. Dit kan leiden tot verveling en stress. Katten zijn solitaire dieren en soms veroorzaakt het samenleven met andere katten en/of andere dieren stress bij de kat. Daarnaast is het voor veel katten heel stressvol als ze niet zelf kunnen kiezen wanneer ze naar buiten kunnen. Cortisol is een shormoon die vrijkomt bij stress. Cortisol vermindert de gevoeligheid van insulinereceptoren en werkt dus insulineresistentie in de hand. Daarnaast zorgt stress er voor dat de bloedsuikers verstoord raken.

·       Medicatie

Ook bepaalde medicijnen zoals bijvoorbeeld  corticostero├»den, zoals prednison kunnen insulineresistentie veroorzaken.

Is er wat aan te doen?

Ja, gelukkig is er met behulp van natuurgeneeskunde wel wat aan te doen. Natuurlijk is het van grootse belang dat de oorzaak van de disbalans opgespoord wordt. Een gezonde, goed passende voeding, veel lichaamsbeweging en weinig stress zijn tevens noodzakelijk. Daarnaast kun je met celzouten en bepaalde kruiden zorgen dat de pancreas ondersteund wordt en de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

Wilt u meer info over diabetes bij katten en wat natuurgeneeskunde voor uw kat kan beteken? Neem dan contact op met info@vitality4animals.nlReacties