Nier- en blaasproblemen bij de kat

Helaas komen nierproblemen bij katten zeer veel voor. Ieder diersoort heeft wel zijn gevoeligheden voor specifieke aandoeningen en bij de kat zijn dat dus heel duidelijk de nieren en de blaas. Een zaak dus om hier vanaf jonge leeftijd al aandacht aan te besteden.

Hoe staan de chakra's in verband met de gevoeligheid voor blaas-en nierproblemen?

Ik heb me altijd afgevraagd waarom de kat zo specifiek gevoelig is voor problemen met de nieren en de blaas. Natuurgeneeskundig gezien horen de blaas en de nieren bij het 1e chakra (wortelchakra). Het 1e chakra zit bij de kat bij de staartaanzet. Dit eerste chakra kan uit balans raken als het dier bijvoorbeeld op jonge leeftijd vaak is verhuisd, in een druk/chaotisch gezin terecht kwam of als er erg weinig zorg en aandacht voor de kat was. Bij katten komt het regelmatig voor dat ze te vroeg bij de moeder weg worden gehaald. Hierdoor ontwikkeld het dier zich niet goed, er ontstaat een zwak eerste chakra en hij kan hierdoor later allerlei klachten krijgen. De dieren met een zwak eerste chakra zijn vaak wat schuw en angstig en komen vaak onvoldoende voor zichzelf op. Fysiek horen de nieren bij het eerste chakra en hier kunnen dan dus ook problemen ontstaan.

De blaas hoort bij het 2e chakra (sacraalchakra). Ook dit chakra raakt uit balans als de kitten te vroeg bij de moeder weg wordt gehaald. Maar ook een slechte socialisatie en/of een onveilige omgeving tijdens het opgroeien veroorzaakt een matige ontwikkeling van dit chakra. Katten zijn dieren die vrij solitair leven en een heel groot territorium hebben. Met name de katten in de steden moeten hun territorium echter vaak delen met heel veel andere katten. Soms wonen katten met meerdere dieren in 1 huis en dit is voor de solitaire kat eigenlijk best heel moeilijk. Een kat voelt zich dus best vaak onveilig, sociaal gezien en vind het vaak moeilijk om om te gaan met al die dieren waarmee hij zijn territorium moet delen. Met als gevolg stress en een zwak 2e chakra en dus ook een sterke gevoeligheid voor een blaasontsteking en/of blaasgruis.

Hoe heeft voeding een invloed op het ontstaan van blaas-en nierproblemen?


Daarnaast speelt voeding ook een belangrijke rol. Vaak krijgen katten brokken. Brokken die in de maag en darmen terecht komen zuigen veel vocht op. Hierdoor moet een kat meer drinken. Een kat is echter van oorsprong een woestijndier en hij haalde haast al zijn vocht uit het eten van prooidieren. De meeste katten drinken daardoor veel te weinig. Met name als ze droogvoer krijgen. Hierdoor worden katten gevoeliger voor blaasgruis en blaasontstekingen. Met name omdat de urine te geconcentreerd raakt waardoor de nieren en blaas niet goed gespoeld worden waardoor bacteriën een kans krijgen. Daarnaast bevatten brokken vaak veel koolhydraten omdat koolhydraten goedkoper zijn als vlees. De kat is echt een carnivoor dus helemaal ingesteld op het eten van vlees. Koolhydraten zorgen o.a. voor een verstoring van de pH in het lichaam waardoor nier en blaasproblemen kunnen ontstaan. Daarnaast bevatten brokken vaak te veel zout en andere mineralen. Het hebben van blaasgruis betekent dat mineralen in de urine van de kat gekristalliseerd zijn. Normaal gesproken lossen deze zouten op in de urine, maar een overschot aan zouten zorgt ervoor dat deze meer niet opgelost kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat er blaasgruis kan ontstaan en uiteindelijk in een later stadium blaasstenen. Blaasgruis veroorzaakt vaak weer blaasontstekingen omdat het de blaaswand beschadigd. Veel blaasontstekingen kunnen op den duur ook weer de nieren aantasten. 
Daarnaast heeft een slechte vertering door slecht passende voeding ook tot gevolg dat er meer gifstoffen in het lichaam ontstaan die dus ook weer belastend zijn voor de nieren. Dus al met al heeft voeding een belangrijke rol bij het ontstaan van nier- en blaasproblemen bij de kat. Als de kat reguliere medicatie krijgt is dit ook vaak erg belastend voor de nieren.

Hoe herken je nierproblemen bij de kat?

 • Veel drinken en plassen
 • Misselijkheid, braken, minder eetlust
 • Bleke slijmvliezen, minder energie door bloedarmoede
 • Doffe en vettige vacht


Hoe herken je blaasproblemen bij de kat?

 • Veelvuldig bezoek aan de kattenbak
 • Kleine plasjes op de vloer of andere rare plekken
 • Zeurderige/klagerige miauw
 • Onrustig/gestrest gedrag
 • Rode bloedkleur bij de urine

 
Wat kun je doen om nier- en blaasproblemen te voorkomen?


Zorg voor zo min mogelijk stress bij de kat door:
 • Het creëren van hoge plaatsen waar een kat zich veilig kan terugtrekken en alles goed kan overzien.
 • Zorg voor een kattenluikje zodat de kat zelf kan bepalen wanneer hij naar buiten wil. 
 • Zorg er voor dat de kat rustig kan eten, dus samen voeren met andere dieren is niet wenselijk voor de kat.
 • Indien er buurkatten binnen komen door het kattenluikje denk dan aan een kattenluikje met chip zodat dit niet meer mogelijk is.
Zorg voor een goede voeding en voldoende drinken door:
 • Zorg voor een goed passende voeding voor de kat. Dit is bij voorkeur kant en klaar vers vlees en indien uw kat dit niet lust zoek dan een blikvoeding met een hoog aandeel vlees. Geef geen brokken daar zit te weinig vocht in.
 • Zorg dat er altijd vers water klaar staat op meerdere plaatsen in huis. Een drinkfonteintje kan goed helpen om het drinken te stimuleren.
 • Doe altijd wat extra water door zijn vleesvoeding.


Wat als je kat nier- en blaasproblemen heeft?


Schakel een natuurgeneeskundige in. Die kan u goed informeren welke voeding het beste bij uw dier past. Daarnaast is het heel belangrijk om de nieren en de blaasfunctie te gaan ondersteunen met verschillende natuurlijke middelen. Waarbij de individuele omstandigheden, de fysieke gesteldheid, het karakter en aanleg van de kat belangrijk zijn om te bepalen welke middelen het beste gaan helpen. Ik maak daarbij ook gebruik van de connectie sensor. Een energetisch meetinstrument waarmee je voeding en middelen kunt doormeten en kunt kijken wat het beste zal passen bij jouw kat. Het is dus maatwerk. In de meeste gevallen kun je de levenskwaliteit van de kat aanzienlijk vergroten en verslechtering voorkomen en indien de nierproblemen in de beginfase is, is compleet herstel ook zeker mogelijk.

Reacties