De relatie dier & mens


Waarom zijn dieren en mensen eigenlijk bij elkaar?Waarom zijn mens en dier bij elkaar en waarom voel ik me aangetrokken tot de honden, katten en paarden?
Ik vind dit zelf een fascinerend onderwerp en wil mijn visie graag met jullie delen.
In de veterinaire natuurgeneeskunde kijk je holistisch naar dieren. Dit betekend o.a. dat je niet alleen naar het fysieke kijkt maar ook naar het mentale/emotionele en het energetische deel. Dus ook de vraag waarom dier en mens bij elkaar zijn, wil ik ook op die manier benaderen.


Overlevingsstrategieën, de fysieke voordelen

Als je puur fysiek kijkt dan zijn dieren van oorsprong in een ver verleden bij ons gekomen om te overleven. Het paard hielp ons bij het bewerken van het land en was een vervoersmiddel. De hond bewaakte ons en we konden samen met hem jagen en de kat hield de boerderij muisvrij, waardoor het graan niet opgegeten werd door de muizen.
Vanuit het dier gezien betekende de mens ook voeding. In ruil voor zijn bijdrage kreeg het dier van ons voeding en veiligheid. Ook nu nog is dit vanuit het dier gezien een sterke motivatie om bij ons te willen zijn.


De mentaal/emotionele band met onze dieren

Als je de relatie tussen mens en dier mentaal en emotioneel bekijkt valt het volgende op. Wij hebben onze huisdieren tegenwoordig veel minder nodig om te overleven. We hebben nu een huisdier omdat we het leuk vinden om een band aan te gaan met een dier. En waarom zijn dieren daarin zo ongelofelijk aantrekkelijk voor ons? Ze geven ons onvoorwaardelijke liefde. De hond staat bekend om zijn enorme trouw. Een hond gaat door het vuur voor je en geeft ontspanning en vrolijkheid. De kat is zo ontspannend om naar te kijken en hun eigenwijsheid, aanhankelijkheid en de manier waarop ze genieten van hun leven, is enorm inspirerend.
Het paard is in als zijn kracht en schoonheid  ook ongelofelijk gevoelig en gericht op samenwerking en communicatie.
Maar de dieren hebben ook iets aan ons. Ze vinden de aandacht en ons betrokkenheid heel fijn en ze willen ook een band met ons die gericht is op veiligheid, betrokkenheid en liefde.

De energetische band met onze dieren

Puur energetisch gezien is er ook sprake van een stukje beïnvloeding van elkaar en op elkaar inspelen. Dieren voelen feilloos aan hoe we op ieder moment in ons fel zitten en waar ons blokkades liggen en ze reageren hier instinctief op en spiegelen ons. Energetisch gezien kunnen wij ons ook opladen aan onze huisdieren. Maar daarnaast speelt er nog iets anders en dat heeft te maken met een stukje spirituele ontwikkeling. Wij voelen dat een dier in het nu leeft. Een dier kijkt zonder oordeel naar ons. Dit doen mensen zelden meer omdat we zelfbewustzijn ontwikkeld hebben. Door dit zelfbewustzijn kunnen we reflecteren op ons eigen gedrag en kunnen we keuzes maken die los staan van onze instincten en ons voelen. Dit brengt echter een hoop moeilijkheden en verantwoordelijkheden met zich mee. Omdat we bewust naar onszelf kijken, kijken we ook bewust naar de anderen en hebben eigenlijk doorlopend een oordeel over de andere. Of dit nou een positief oordeel is of een negatief oordeel, we vinden altijd wat van de andere en dit staat een open, liefdevol contact snel in de weg. We vinden niet alleen wat van andere mensen en dieren, ook over onszelf hebben we een mening en dit kan voor veel interne conflicten zorgen. Dieren hebben dit niet of nog niet zo sterk en daarom zijn ze zo fijn om mee om te gaan. Je kunt gewoon jezelf zijn. Er is geen sprake van (ver)oordelen. Een dier accepteert ons onvoorwaardelijk.
Daarnaast voelen we ook dat dieren nog veel meer verbonden zijn met het groepsbewustzijn, een universeel bewustzijn en een diepe wijsheid. Daar maken wij ook deel van uit maar we voelen dat niet meer zo goed omdat we vaak erg in ons hoofd zitten en ons zelfbewustzijn ons in de weg zit. Maar het verlangen om hier ook feeling mee te blijven houden, zorgt er voor dat we graag bij dieren zijn. Dieren helpen ons op weg om opnieuw weer binding te voelen met deze wijsheid en het leven in het hier en nu.
Vanuit het dier is er ook een spirituele behoefte om bij mensen te willen zijn. Ook dieren willen zich namelijk ontwikkelen. En door het contact met ons voelen ze wat het is om een individu te zijn. Hierdoor wordt er bij dieren ook een ontwikkeling in gang gezet. Dieren blijven voor mijn gevoel echter altijd contact houden met hun dierlijke instincten en het eenheidsbewustzijn en daardoor hebben ze ons ongelofelijk veel te bieden en te leren.


Reacties