Een natuurgeneeskundig consult van een paard met artrose


Een tijd geleden werd ik gevraagd om langs te komen voor een natuurgeneeskundig consult van al een wat ouder paard, Florien genaamd. De eigenaar had recent de dierenarts bij haar paard laten komen wegens een fractuur aan het griffelbeen. Het hele been was opgezet en pijnlijk. De eigenaar wist al dat haar paard een lichte vorm van artrose had maar rijden was voorheen nog wel mogelijk. 
De dierenarts adviseerde om foto’s te maken en helaas bleek uit die foto’s dat haar paard naast de breuk ook echt hele ernstige artrose had. Zijn pijnlijke advies was om haar paard maar te laten inslapen. Iets waar de eigenaar enorm van schrok en waar ze nog helemaal niet aan toe was.

Pijnsignalen

Toen ik bij haar Florien kwam zag ik een vrij chagrijnig paard dat snel de oren in de nek legde en een erg gespannen en futloze indruk maakte. Gezien de trekken van dit paard vermoede ik ook dat ze erg veel last had van pijn. Ook uit het dierentolkgesprek dat ik met dit paard voerde bleek dat ze pijn had. Ze wilde nog wel leven en wilde heel graag dat de eigenaar trots op haar was. Ze gaf ook aan dat haar klachten verergerde als ze op stal stond. Helaas stond het paard op een pension waar de paarden heel veel op stal stonden. Iets wat de stramheid in haar gewrichten niet ten goede kwam.


Darmflora uit balans


Daarnaast kregen de paarden kuil met regelmatig schimmel stukken er in. Het paard had ook regelmatig last van jeuk. Iets wat vaak samenhangt met een verkeerde voeding. Van een slechte kuil raakt namelijk de darmflora van slag, er komen meer gifstoffen in het lichaam die het paard dan via zijn huid probeert kwijt te raken, met als gevolg jeuk.

We zijn bij dit paard begonnen met het herstellen van de darmflora door het toevoegen van een probiotica aan het voer. Ook hebben we kruiden ingezet om de lever te ondersteunen omdat de lever in vaak in zo’n situatie redelijk vaak overbelast raakt (paard had ook aardig wat reguliere medicatie gehad die de lever belasten). Met de connectiesensor meette ik in disbalans in de lever, de nieren, de longen en de gewrichten. Aardig wat dus om ons op te gaan richten. Ik heb uiteraard ook pijnstillende kruiden voorgeschreven en een goed passend homeopathisch middel.

Vrolijk en pijnvrij paard

Na 6 weken kwam ik opnieuw bij Florien en gelukkig bleek ze enorm vooruit te zijn gegaan. De jeuk was minder en ze liep weer veel soepeler. Opnieuw heb ik natuurlijke middelen geadviseerd om haar nog meer in balans te laten komen en na 6 weken kreeg ik bericht van de eigenaar dat ik naar een nieuw adres kon komen voor een herhaalconsult. De eigenaar had haar paard verhuisd naar een pension waar Florien veel meer buiten in de wei kon staan en ze een goede kwaliteit hooi kregen. Enorm fijn voor Florien! En dat was haar aan te zien. Ze leek een compleet ander paard. Ze straalde zoveel zachtheid en vrolijkheid uit. Ook kreeg ze haar streken terug. Ze was een keer samen met een maatje ontsnapt en in volle galop over de wei gesjeesd. Een wereld van verschil! De eigenaar maakt nu regelmatig rustige stapritjes met haar door de bossen en ze zijn duidelijk een gelukkig en tevreden stel. Gelukkig dat dit paard nog niet ingeslapen is. Ze hebben nog een paar fijne jaren samen voor de boeg.
Het eigenaar krijgt nu regelmatig nieuwe pijnstillende kruiden toegestuurd en af en toe is een herhaalconsult nodig, want dit paard zal altijd iets van pijnstilling nodig blijven hebben. Belangrijk daarbij is om niet continu hetzelfde middel te blijven geven. Je krijgt dan gewenningsverschijnselen en soms ontstaan er op den duur juist klachten door te langdurige inzet van steeds hetzelfde kruid of kruiden.

Heeft jouw paard ook artrose?
Neem contact op om te kijken of natuurgeneeskundig consult iets voor jouw paard kan beteken.
Stuur een mail naar; info@vitality4animals.nl


Reacties