Paddock Paradise; ideaal voor paarden die snel last hebben van overgewicht


Een Paddock Paradise is een manier van paarden houden dat is ontwikkeld door Jaime Jackson. Het stimuleert het paard tot meer bewegen en je kan desgewenst de grasinname beperken. Ideaal dus voor paarden die snel te dik worden, gevoelig zijn voor zomereczeem, een harde manenkam hebben, gevoelig lopen, harde/stijve spieren hebben, snel hoefbevangen raken, insulineresistent zijn, oftewel het metabool syndroom hebben. Een verzamelnaam voor symptomen die veroorzaakt worden door een teveel aan energie in verhouding tot wat het paard verbruikt.

Mijn motivatie

Luchtfoto van het perceel

Voorheen woonden wij vlak bij de Utrechtse Heuvelrug. Een mooi gebied waar ik enorm veel tochten heb gemaakt met mijn twee IJslandse paarden. Er was slechts een nadeel, ik kon de paarden niet bij huis houden. Mijn IJslanders hebben dan ook jarenlang op een pension gestaan. Het was een prachtige plek waar ze stonden met 24/7 weidegang. Maar ondanks dat het een mooie plek was ontwikkelde beide paarden steeds meer fysieke klachten. 
In 2015 zijn we naar Elsloo (Friesland) verhuisd en daarmee is mijn droom, om mijn paarden op zo natuurlijk mogelijke manier te houden, werkelijkheid geworden. We hebben daarvoor de tuin omgetoverd tot Paddock Paradise. Ondanks ons beperkte perceeloppervlak van slechts 3000 m2, kunnen we, door het aanleggen van een track, toch optimaal gebruik maken van de ruimte. Ons Paddock Paradise bevat veel afwisseling door verschillende natuurlijke elementen zoals een vijver, een stukje bos en een heuveltje. Alle toegevoegde foto's zijn van ons Paddock Paradise.

Natuurlijk paarden houden

Fjrogyn graast de vijver leeg
Wilde paarden hebben decennia lang over de aardbol gezworven op zoek naar voedsel. Door de eeuwen heen heeft dit paard zich geƫvalueerd tot het rijdpaard dat het nu is. Dit betekend dat een paard ook nu nog helemaal gebauwd is op heel veel bewegen, het onbeperkt eten van vrij arm en vezelrijk ruwvoer en het leven in kudde verband. Dus ook ons moderne paard heeft dit vaak nog nodig om gezond te blijven. Maar er is veel veranderd. Paarden worden vaak op vrij eenzijdige weides gehouden met zeer energierijk gras, staan veel op stal en lopen lang niet altijd meer in een kudde. Sommige paarden hebben zich daar goed op aangepast maar andere paarden, voornamelijk de paarden die wat dichter bij de natuur staan, raken er door uit balans. Een Paddock Paradise is ideaal om die paarden weer in balans te brengen.

Het Paddock Paradise principe in een notendop


Het basisprincipe van het Paddock Paradise is een pad - in het Engels 'track' genoemd - dat rondom het weideperceel wordt aangelegd. Deze route vormt een uitnodiging voor het paard om veel te blijven lopen. De langs de hele route aangebrachte elementen, in de vorm van bijvoorbeeld eet- en drinkplaatsen, beschutting, motiveren het paard tot veel beweging.
Het gaat niet zozeer om de ruimte die ter beschikking staat, maar meer om hoe die ruimte ingedeeld wordt. Het enorme voordeel van een track is het behoud van de bewegingsvrijheid en -ruimte van het paard, terwijl weidegang naar believen beperkt kan worden door de weide te sluiten. Zie het boek: 
A Guide to Natural Horse Boarding (2006)


Waarom zijn mijn paarden gezonder geworden door een andere manier van paarden houden?

Fjorgyn en Drengur rusten
Mijn merrie Fjorgyn heeft last van insuline resistentie. Een aandoening die helaas veel voorkomt en tal van klachten kan veroorzaken. Mijn paard had met name heel veel last van jeuk. Zodra het lentegras weer op kwam begon de nare jeuk ook weer en het werd steeds erger. Je zou ook aan zomereczeem kunnen denken maar zij reageerde eigenlijk altijd heel direct op een te veel aan energie in haar voer. Zodra ze geen gras meer kreeg verdween de jeuk. Fjorgyn had ook last van vetophopingen op de schouder en achterhand en haar spieren werden heel stijf in de zomer. Allemaal tekenen dat de stofwisseling zwaar overbelast was. Door haar in de lente en zomer uitsluitend op de track te zetten, zijn al deze nare symptomen verdwenen. De paarden bewegen veel meer omdat ik op verschillende plekken een hooi-net heb opgehangen en omdat ze soms de schaduw van de bomen opzoeken of juist bij het water willen staan. Ik zie ze gedurende de dag constant heen en weer lopen.
Diversiteit in de wei
Ze hebben echt een eigen natuurlijk ritme ontwikkeld. Daarnaast hebben ze onbeperkt arm hooi in slowfeeder netten tot hun beschikking. Mij bevalt het geven van onbeperkt hooi erg goed. Vaak wordt geroepen dat de paarden daar te dik van worden maar ik zie het omgekeerde. Mijn paarden zijn juist slanker geworden en er is veel minder kans op nare aandoeningen, zoals maagzweren die vaak veroorzaakt worden door een paard te lang zonder ruwvoer te laten staan. Ik wil echter wel benadrukken dat de kwaliteit van hooi van groot belang is. Niet ieder hooi is geschikt om onbeperkt te geven. Je moet echt op zoek gaan naar hooi van onbemest land of van land dat bemest wordt met ruige mest of beter nog compost. Gelukkig kan Fjrogyn nu wel iets gras verdragen. Ik zet mijn paarden dan ook vanaf eind juni een paar uurtjes op ons weitje. Uitgebloeid gras, kruiden en struiken bevatten namelijk ook heel veel waardevolle stoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven.

Ik bemest mijn weides alleen met compost van eigen paardenmest. Ook zaai ik de wei regelmatig door met een grassen en een kruidenmix die geschikt is voor paarden. Dus geen Engels Raaigras met een hoog suikergehalte, maar grassen en kruiden met een laag fructaan gehalte. De wei staat dan ook vol met verschillende grassoorten en veel bloemen en kruiden en ziet er dan ook prachtig en kleurrijk uit, heel anders dan we gewend zijn van een paarden wei. Het is echt een stukje natuur geworden waar ook allerlei vogels en insecten wat aan hebben.

Maar hoe tover je een wei om tot een Paddock Paradise?

Dat is veel makkelijker dan je in eerste instantie zou denken. Vaak zien mensen er enorm tegen op
De Track
om 
hun wei aan te gaan passen. Je ziet vaak ook allerlei prachtige voorbeelden voorbij komen van een Paddock Paradise met heuvels, vijvers, prachtige witte paden en schuilvoorzieningen. Maar je kunt ook heel basic beginnen door alleen een track rond de wei te maken met prikpaaltjes en dan in de hoeken een hooi-net op te hangen. Heel vaak werkt deze basis al heel goed. Vaak krijgen paarden eigenaren dan de smaak te pakken en wordt het steeds mooier. Eigenlijk kan een Paddock Paradise overal gerealiseerd worden en heb je niet veel ruimte nodig en het hoeft ook echt niet duur te zijn. Begin klein en zie wat het voor je paard doet.

Help mijn paard heeft insulineresistentie en staat op een pension!                                           

Ik realiseer me dat niet iedere paardeneigenaar ook een stukje grond heeft waar hij van alles mee kan doen. Maar er zijn altijd mogelijkheden. Helaas is het zo dat als je een paard heb met insulineresistentie of metabool syndroom dat het dan echt niet verstandig is je paard gewoon op de wei te laten samen met de paarden die er wat beter mee overweg kunnen. Je paard zal elk jaar meer klachten ontwikkelen en als je paard echt chronisch hoefbevangen wordt, dan ben je verder van huis. Maar wees creatief en ga in overleg met je pensioneigenaar. Te veel aan gras is voor geen paard goed. En Nederland is helaas een land waarbij het overgrote deel van de weilanden worden overbemest, overbegraasd en een heel eenzijdige, zeer fructaan rijk gras bevatten.
Beschutting
Zomaar wat tips om in overweging te nemen:
·        Overleg of je paard in een klein groepje in een paddock mag staan of misschien mag je een klein stukje wei opofferen aan een track?
·        Er zijn heel veel natuurlijke middelen voorhanden die de stofwisseling activeren waardoor je paard makkelijker met een teveel aan energie in zijn voeding om kan gaan en symptomen verdwijnen. Vraag de hulp van een natuurgeneeskundige om hier eens naar te kijken.
·        Mogelijk is een graasmasker een alternatief. Maar let op niet ieder paard reageert er positief op. Sommige paarden raken er gestrest van en stress kan juist de stofwisseling nog meer uit balans halen.
·        Stop met het geven van krachtvoer en vervang dit door een mineralen en vitamine supplement.
·        Overleg met je pensioneigenaar of het mogelijk is van de paardenmest een composthoop te maken en dat over het land uit te laten rijden ipv kunst- en drijfmest te gebruiken.
·        Overleg of het mogelijk is je paard pas eind juni op het land te laten. Je kunt vaak de paarden dan een heel stuk van de herfst en winter op het land laten omdat dan de fructaan gehaltes weer wat lager zijn. Je verschuift zodoende het weideseizoen.
·        Heeft je pensioneigenaar geen zin om mee te denken en wil hij/zij eigenlijk niks veranderen, dan wordt het misschien tijd om een andere stal te zoeken die beter bij de natuurlijke behoeften van jouw paard aansluit. Er ontstaan steeds meer bewegingsstallen, zowel grootschalig als kleinschalige particuliere initiatieven! Zie bijvoorbeeld: EquiHabitatPaddockParadiseBewegingspensionPlaatsen/  Of huur een stuk wei met een groepje en start een eigen Paddock Paradise. Niet altijd even makkelijk maar wel heel leuk als het lukt. 

Advies nodig?

Een Paddock Paradise bevalt mij en mijn paarden uitstekend. Het is echt heel leuk om paarden op deze manier te houden! En ik ben natuurlijk blij dat ik op tijd de klachten van mijn paard Fjorgyn in goede banen heb kunnen leiden.
Slowfeeder netten

Zou je graag een advies krijgen van een natuurgeneeskundig therapeut hoe je jouw paard kan laten afvallen, hoe je hoefbevangenheid kunt voorkomen en genezen, hoe je de symptomen van een paard met het metabool syndroom kunt verlichten of wil je tips hoe je de levensomstandigheden van je paard kunt optimaliseren?

Maak een afspraak voor een natuurgeneeskundig consult door een mail te sturen naar: info@vitality4Animals.nl

www.vitality4animals.nl



Reacties