Praktijkvoorbeeld; kat met blaasonsteking en blaasgruis


Kat met blaasgruis en blaasontstekingen  in de praktijk


Ik kwam laatst bij een mooie, kleine cyperse kat voor een consult. De kat was was direct heel open en nieuwsgierig maar toen ik haar onderzocht en ook even de pols opnam merkte ik dat ze erg gespannen was. Deze kat had al veel verschillende antibiotica kuren gehad tegen de blaasonsteking en stond nu op een blaasgruis dieet. Voorheen kreeg ze Whiskas brokjes. 
Na een uitgebreid consult afgenomen te hebben kwam ik tot de conclusie dat er bij haar sprake was van een combinatie van stress en een slecht passende voeding die de oorzaak van het probleem vormden. 
De kat was als je naar de bachbloesem types kijkt een typische Agrimonie. Dat betekend dat de dieren open, vrolijk en aanhankelijk overkomen maar als je goed kijkt merk je dat ze eigenlijk heel gespannen zijn. Een emotionele disbalans komt heel vaak in een later stadium tot uiting als een fysiek probleem. Daarnaast speelde een slecht passende voeding ook een rol. De droge brokken met veel zout en andere toegevoegde mineralen zorgt er voor dat er vocht uit het lichaam getrokken wordt. Omdat katten vaak te weinig drinken, kan dit tot klachten leiden. De urine wordt te geconcentreerd en er treed kristalvorming op. Ook veranderd de pH van de urine vaak onder invloed van te veel koolhydraten in de voeding. Hierdoor kristalliseren de mineralen nog meer en dat naast een teveel aan zout, zorgt voor het ontstaan van blaasgruis. Blaasgruis kan op zijn beurt ook weer zorgen voor beschadigingen aan de blaaswand en trekt bacteriƫn aan met als gevolg ook blaasontstekingen. Gelukkig was ze er snel van af toen we in gingen zetten op beter voer en kruiden die de zuurgraad van de blaas veranderde. Ook hebben we natuurlijk de bachbloesem Agrimonie ingezet voor meer ontspanning.

Reacties