Vlooien en teken bestrijden

De lente is heerlijk voor ons maar helaas brengt het ook een paar nadelen met zich mee, namelijk veel vlooien, teken en andere parasieten. Iedere dierenliefhebber heeft er helaas mee te maken, vlooien en teken op het dier. Niet alleen heel vervelend voor de eigenaar maar zeker ook voor de dieren. Sommige dieren krabben zich zelfs zo erg dat er kale plekken ontstaan en in een aantal gevallen ontstaat er een vlooien allergie. Ook teken zijn niet alleen erg hinderlijk maar er bestaat ook een risico op de ziekte van Lyme. Een nare aandoening die voor een scala aan klachten kan zorgen. Dus zeker zaak je dier hiertegen te beschermen.
Anti vlo middelen
Vaak wordt hierbij toch in eerste instantie naar de reguliere anti- vlo en teken middelen gekeken. Helaas zijn deze middelen veel minder veilig als vaak aangegeven wordt. De meeste anti-vlo en teken middelen doden de vlo doordat er een stof in zit die het zenuwstelsel van de vlo aantast. Schadelijke stoffen die door het dier opgenomen worden, of dit nu via de huid is of via het spijsverteringskanaal gebeurd, kunnen belastend zijn. De schadelijke stoffen blijven vaak lang in het dier zitten. Ze worden opgestapeld in de lever en vet- en bindweefsel en kunnen daar veel schade aanrichten. Een beetje gif is niet erg, maar op een gegeven moment wordt het te veel en dan ontstaan er klachten, zoals: jeuk, allergieën, bewegingsstoornissen, hormonale verstoringen, verminderde weerstand etc. Gelukkig zijn er ook natuurlijke alternatieven die geen schadelijke bijwerkingen hebben en het dier wel beschermen tegen teken en vlooien.


Natuurlijke anti-parasitaire middelen
Denk bijvoorbeeld aan essentiële oliën voor de hond en paard. Een kant en klaar spray kan er voor zorgen dat je hond en paard veel minder aantrekkelijk wordt voor de vlo, teek en horzels. De kat kan essentiële oliën onvoldoende afbreken omdat ze bepaalde enzymen missen. Voor de kat zijn essentiële oliën dus schadelijk. Voor katten kun je echter weer heel mooi met een kruidenspray, voor uitwendig gebruik, werken. Tenslotte kan ook diatomeeënaarde er voor zorgen dat je dier minder aantrekkelijk wordt voor vlooien. De diatomeeënaarde beschadig de vlooien en zorgen voor een sterk  vochttekort, waardoor de vlooien/luizen sterven. Masseer het poeder in de vacht van dieren.
Ook met behulp van homeopathie kun je het dier prima beschermen tegen parasieten en er voor zorgen dat ze veel minder last hebben van jeuk en zwellingen. Het kan ook noodzakelijk zijn de weerstand te verhogen zodat het dier veel minder vatbaar wordt voor parasieten.
Dagelijks kammen van de dieren met een vlooienkam helpt ook goed. En natuurlijk is het altijd belangrijk om een teek zo snel mogelijk met de tekentang te verwijderen om zo besmetting met Lyme te voorkomen.

Omgeving mee behandelen
Daarnaast is het belangrijk dat als  je vlooien wilt voorkomen, je niet alleen op het dier te focussen maar ook vooral de omgeving mee te nemen. 80% van de vlooien (met name larven en eitjes) zitten namelijk niet op het dier maar in huis! Dus om de cyclus van de vlo te doorbreken, begin je met zijn omgeving. Het dagelijks stofzuigen van het huis is erg belangrijk. Doe ook een stukje vlooienband in je stofzuigerzak, anders kruipen ze er zo weer uit. Was alle kleedjes en kussentjes waar je dier vaak ligt op 60 graden. De vlo kruipt vaak in hoeken en kieren, het beste is om deze kieren te behandelen met een spray op basis van essentiële oliën. Denk er ook aan dat de vlo een tussengastheer van de lintworm is. Dus heeft het dier veel vlooien dan is het risico op het hebben van wormen ook groot. Gebruik een omgevingsspray om vlo n eitjes aan te pakken. Bijvoorbeeld de omgevingsspray van Ecostyle.

Breder kijken
Mocht uw hond en kat ondanks deze adviezen en middelen, nog steeds veel last van vlooien hebben, dan betekend dat vaak dat er meer aan de hand is. Als een dier namelijk om wat voor reden dan ook een lage weerstand heeft, dan zal hij vatbaarder worden voor allerlei parasieten. Het is dan ook noodzakelijk om breder te gaan kijken en de oorzaak te achterhalen waarom je dier zoveel parasieten aantrekt. Een gezond dier heeft namelijk zelden zoveel last van vlooien teken dat hij uit balans raakt. Bij de aanwezigheid van veel parasieten kan bijvoorbeeld sprake zijn van een slecht passende voeding, stress, andere achterliggende ziektes, een verminderde weerstand of de infectiedruk is gewoon veel te hoog. Een natuurgeneeskundig consult is dan nodig om de oorzaak te achterhalen en een gericht advies te kunnen geven, die afgestemd is op de individuele behoeften van uw dier.

Een aantal producten op een rijtje:

Diatomeeenaarde 2 kg voor uitwendig gebruik ter preventie van luizen en vlooien bij katten, paarden en hondenKruidenspray (Phytonics)100 ml voor uitwendig gebruik ter preventie van vlooien, teken en horzels bij honden, paarden en katten. 1x sprayen per dag.


Homeopathie: 2 middelen die de jeuk sterk verminderd en zwelling voorkomt. Je paard, kat of hond heeft minder last van de beten van horzels en vlooien. Twee flesjes: 17,- Bij vitality4animals te bestellen.


Mooi product op basis van essenthiele oliën. (Liever niet voor katten gebruiken).

Neem contact op met info@vitality4animals.nl indien je meer info wilt of een product of dienst wilt bestellen.

Reacties