Ervaringsverhaal: merrie met luchtwegklachten

Ik ben laatst voor een natuurgeneeskundig consult bij een prachtige merrie geweest die last van een luchtwegaandoening had. Toen ik bij deze kleine, maar trotse merrie kwam, werd ik hartelijk begroet. Maar de eigenaren gaven aan dat ze niet altijd zo lief was, ze kon ongelofelijk koppig zijn en snel haar kont tegen de krib gooien.  In haar geschiedenis bleek dat ze zeer lange tijd in de wei had gestaan, zonder dat er echt naar haar omgekeken werd. Pas recent is ze bij de huidige eigenaar en wordt er vol liefde voor haar gezorgd. Toch ontstaan er op dat moment klachten. Ten eerste veel verzet tijdens het rijden maar ook krijgt ze last van een heftige luchtweginfectie. Ik zie dat vaker voorkomen. Het paard krijgt eindelijk die aandacht en liefde waar ze naar verlangde en dan beginnen de klachten. Mijn vermoeden is dat een veilige, zorgzame omgeving er vaak voor zorgt dat jarenlange verdriet er juist dan uit kan komen. 
Elk orgaan staat in de natuurgeneeskunde voor een emotie. De longen zorgen voor de verbinding met de buitenwereld. Inademen betekend energie/ervaringen opdoen en uitademen betekend loslaten. Als de verbinding met de buitenwereld niet helemaal goed verloopt kan dit voor blokkade van energie zorgen en er daardoor ook fysieke problemen ontstaan.


Bij deze merrie zijn we begonnen met het verhogen van de weerstand en daarnaast hebben we bach bloesems ingezet zodat ze minder in het verzet komt en meer gaat loslaten. Ook hebben we bepaalde essentiële oliën ingezet. Dit paard koos voor Kaneel een olie die meer geborgenheid en warmte geeft. Door de middelen ging het al veel beter met haar. Daarnaast is de eigenaar het hooi gaan weken, waardoor haar luchtwegen minder belast worden met schimmels en stof. Maar in een later stadium was dit niet meer nodig omdat de weerstand weer hoog werd en dit paard ook emotioneel in balans kwam. Een prachtig resultaat voor een paard dat het echt verdient had om zich weer in balans en geliefd te voelen!

Reacties