Wanneer pup, kitten en veulen weghalen bij hun moeder?

Niks is leuker dan een jong veulen, pup of kitten aanschaffen. Ze zijn zo vertederend! Maar haal ze niet niet te vroeg bij hun moeder weg, hoe graag je ze ook snel naar huis wilt halen.  In eerste instantie lijkt het niet zo’n probleem te zijn dat ze op te jonge leeftijd bij hun moeder zijn weggehaald, maar later in het leven van het dier ontstaan er hierdoor toch allerlei klachten. Waarom is dat zo, wat kunnen we er aan doen en wat is dan een goede leeftijd om het jonge dier te scheiden van zijn moeder? Belangrijke vragen waar ik graag in dit artikel een antwoord op zou willen geven.

Wanneer moet je je dier bij zijn moeder weghalen?

Afspenen veulen:

Op de vraag wanneer je een veulen kan afspenen is eigenlijk geen pasklaar antwoord op te geven omdat het van veulen tot veulen verschild. Bij sommige fokkerijen worden veulens tussen de 3 en 6 maanden afgespeend. Voor geen enkel veulen is het goed om op een leeftijd van 3 maanden van hun moeder te worden gescheiden. Helaas komt het toch regelmatig voor en hierbij spelen financiƫle
motieven vaak een belangrijke rol. 6 maanden is te doen voor de paarden die van nature een zelfstandig karakter hebben, maar voor de wat gevoelige en/of meer onzekere paarden kan dit al te vroeg zijn. De natuurlijke afspeen leeftijd bij paarden ligt rond 9 maanden. Op een leeftijd van 1,5 – 3 jaar verlaat een jong paard zijn of haar (familie)groep. En heel belangrijk, dit gaat heel geleidelijk. Bij heel veel paarden gebeurd het heel abrupt. Van de een op de andere dag wordt het veulen bij de moeder weg gehaald en in een box opgesloten. Het veulen krijgt opeens geen moedermelk meer en mist het contact met moeder en soortgenoten. Dit kan echt traumatisch zijn voor veulens. En natuurlijk geld dat de brutaaltjes het redelijk snel te boven zijn maar bij de gevoelige veulens kan dit levenslange problemen veroorzaken.

Kittens:

Ook kitten worden veel te vaak veel te vroeg gescheiden van hun moeder. Heel vaak al op een leeftijd van 6- 8 weken. Dit is veel te vroeg. 13 weken zou iets meer in de richting komen van een aanvaardbare leeftijd om gescheiden te worden van de moeder. Hier speelt gebrek aan kennis vaak een rol. De kitten ziet er schattig uit en eet ook al wat brokjes en gaat naar de bak, dus het zal wel goed zijn. Helaas is dit vaak niet het geval. De kittens maken er vaak het beste van en op latere leeftijd ontstaan er vervolgens klachten.

Honden:

En tot slot komt het bij honden ook regelmatig voor dat ze veel te vroeg weg worden gehaald bij de moeder. Ook hier spelen financiĆ«le redenen vaak een rol. Heel veel eigenaren melden ook dat als ze hun pup op komen halen dat de moeder er dan al niet meer bij is. Helaas vragen veel te weinig mensen zich af waar de moederhond dan is en sinds wanneer de puppy’s al niet meer bij de moeder mogen drinken. 8 weken bij de moederhond weg is vrij gebruikelijk en voor sommige honden is dit o.k, afhankelijk van hun karakter en de ontwikkeling. Maar op jongere leeftijd komt ook regelmatig voor en dat is veel minder gunstig.

Wat zijn nu de gevolgen van dit vroegtijdige afspenen?


De gevolgen zijn zeer divers en hangen sterk samen met het karakter van het dier. Toch kunnen we in het algemeen stellen dat alle jonge dieren zich het beste ontwikkelen als ze lange tijd bij hun moeder hebben kunnen opgroeien. Het is echt een fabel dat een dier makkelijker trainbaar is als het heel jong is en weinig meer leert als het wat langer bij de moeder heeft mogen zijn. Het geeft dieren heel veel sociale veiligheid als ze zich in een rustig tempo mogen ontwikkelen bij de moeder. Het jonge dier leert enorm veel van de moeder en van de andere nest- of kudde genoten om zich heen. Het jonge dier leert grenzen als het wat te brutaal is en het krijgt ook een hoop liefde en zorg van de moeder en dat is de basis om zich verder evenwichtig te kunnen ontwikkelen. Ook heeft het fysiek veel invloed om lang bij het moederdier te mogen drinken. In moedermelk zitten enorm veel stoffen die het
immuunsysteem opbouwen, de weerstand versterken en de spijsvertering en de slijmvliezen van het spijsverteringssysteem opbouwen. Wordt een dier te snel gescheiden van zijn moeder dan loopt het dus fysiek een achterstand op waar het dier de rest van zijn leven last van kan hebben. Het eerste levensjaar is namelijk van cruciaal belang voor de verdere ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal.

Houdt daarbij ook goed in de gaten dat de het afspenen erg stressvol is voor paard, kat en hond. Paarden blijven vaak nog wel een tijdje bij kuddegenootjes staan en dit geeft veel steun maar honden en katten gaan vaak naar een nieuwe eigenaar en laten hun nestgenoten daar bij achter. Daarnaast hebben ze vaak inentingen gehad en is er sprake van een abrupte voerovergang. Dit kan er toe leiden dat het dier een sterk verlaagde weerstand krijgt, met als gevolg vatbaar worden voor allerlei klachten zoals: diarree, giardia, kennelhoest, warmbesmettingen, koliek etc.

Welke klachten zie ik regelmatig in de praktijk bij oudere dieren, die samen lijken te hangen met het op te vroege leeftijd gescheiden worden van de moeder?

Fysiek klachten:

·        Maag-darmproblemen omdat de darmslijmvliezen zich onvoldoende hebben kunnen ontwikkelen. Je ziet bij dieren dan een wisselende ontlasting/mest, buikpijn/koliek.
·        Immuniteit problemen: jeuk en/of slechte weerstand
·        Meer eten dan nodig waardoor er overgewicht ontstaat.
·        Niet tegen voerovergangen kunnen
·        Juist slecht eten en daardoor vermageren.

Mentale klachten:

·        Bij honden meer agressie, heel druk/ hyperactief gedrag, angst en onzekerheid, niet alleen thuis kunnen blijven.
·        Bij katten overdreven aanhankelijkheid, geen grenzen kennen tijdens het spelen en daardoor regelmatig bijten en krabben, erg angstig en schrikachtig gedrag.
·        Bij paarden veel angst en willen vluchten onder de ruiter, niet alleen in de wei kunnen staan, ook komt bijten en bokken regelmatig voor.
·        Bij alle dieren zie je heel vaak dat ze allerlei dingen in hun bek nemen, op kleedjes gaan zuigen, aan je kleding trekken, en overal op sabbelen en aan likken omdat ze een instinctieve behoefte blijven houden aan het zogen bij hun moeder. Bij alle dieren geld dat ze meer behoefte hebben aan aandacht, liefde maar ook aan voeding omdat ze in hun jonge leeftijd hier een tekort aan hebben gehad.


Wat kun je er aan te doen?

·        Koop een dier dat langere tijd bij de moeder heeft kunnen verblijven. Vraag bij de koop van jonge dieren altijd naar de leeftijd van afspenen. Vraag aan de verkoper waar het moeder dier is, als je een pup of kitten koopt. Ga bewust om met het scheiden van moeder en jong.
Laat het wat langer bij de moeder als de aangegeven standaard leeftijd en kijk ook vooral naar het dier. Is het, zowel fysiek als mentaal, in staat om gescheiden te worden van de moeder? Is het dier voldoende zelfverzekerd en onafhankelijk? Speen de dieren geleidelijk af. Wen het jonge veulen heel geleidelijk aan het apart staan van de moeder. Zorg dat ze daarbij wel soortgenootjes hebben om op te steunen. Ontstaat er desondanks toch paniek dan is het veulen er nog niet aan toe!
·        Heeft je oudere dier klachten dan kan het heel goed zijn dat dit veroorzaakt wordt door het te vroeg afspenen. Gelukkig zijn er homeopathische middelen bachbloesems en kruiden die je dier kunnen ondersteunen, waardoor ze zich fysiek, energetisch en mentaal alsnog kunnen ontwikkelen tot evenwichtige, gezonde dieren. Het dier heeft meer aandacht, zorg en training nodig als normaal en ondersteuning met middelen is vaak aan te bevelen. 

Neem bij vragen contact op met: info@vitality4animals.nl

Reacties